HPSolartech tar hem Sveriges hittills största solenergiaffär

HPSolartech, Sunspark Nordic och den Schweiz-baserade infrastrukturfonden Re:cap har tecknat avtal om att bygga 40 landbaserade solenergiparker i södra Sverige. Det är den hittills största solenergiaffären i Sverige och en tydlig indikation om potentialen för solenergi i norra Europa.

– Vi är otroligt stolta över att ha ingått det här avtalet och över att få bygga ett solparkkluster som kommer ha stor betydelse för energiförsörjningen i södra Sverige. Men kanske ännu viktigare är att affären tydligt visar på den enorma potentialen för solenergi i Norden, både från ett investerarperspektiv och för omställningen till grön energi, säger Kenny Fogel, VD för HPSolartech.

HPSolartech är ett snabbväxande solenergiföretag baserat i Uppsala. Efter att under de första åren ha fokuserat på relativt små solparker för företagskunder skalar de nu upp affären med en ny metod för storskalig solenergiproduktion: kluster av mindre parker spridda över ett större område i stället för en gigantisk anläggning. Med mindre parker som byggs och tas i bruk när de blir klara sänks tröskeln för att starta ett projekt i och med att intäkterna börjar komma tidigare. Den geografiska spridningen ger också redundans i systemet.

– Jag vet att många tänker att solenergi inte fungerar i norra Europa, men faktum är att det är precis tvärtom. Sverige har i genomsnitt 1 821 soltimmar per år vilket är ungefär samma som Tyskland eller Holland – länder som har en stor andel solenergiparker. Och solpaneler fungerar faktiskt bättre i kallt klimat. Om man dessutom väger in att regeringen vill öka andelen solenergi i den svenska energimixen till 10% (från dagens 0,5%) så ser jag en väldigt positiv framtid för solenergi i Sverige, säger Kenny Fogel.

Re:cap är en Schweiz-baserad infrastrukturfond som fokuserar på investeringar i förnybar energi och som redan har 7 miljarder kronor investerade i solparker i Europa. Genom avtalet med Re:cap och Sunspark Nordic tar HPSolartech en ledande position i utvecklingen av storskaliga solenergiparker med sitt unika kluster av 40 parker på olika platser.

De första parkerna kommer att byggas i Olofström och Töreboda kommuner med byggstart i början av 2022. Hela klustret av parker kommer att vara i full drift 2023/2024.

 

För mer information kontakta:

Kenny Fogel, VD för HPSolartech
kenny.fogel@hpsolartech.com
0702-53 65 60

 

Om HPSolartech

HPSolartech är ett snabbväxande svenskt solenergiföretag som grundades 2017 och som har en växande portfölj av storskaliga solenergiprojekt. Företagets vision är att bidra till övergången till ett hållbart energisystem genom att bli ledande inom att etablera och driva solparker i norra Europa med fokus på solparkkluster.